Εύκολες συνταγές

Συνταγή ξερά φασόλια με ταχίνι και κοτόπουλο

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να μαγνητίσετε τις γεύσεις σας με αυτή την απολαυστική συνταγή Αποξηραμένα Φασόλια με Ταχίνι και Κοτόπουλο! Αυτό το πιάτο εμπνευσμένο από τη Μέση Ανατολή συνδυάζει τρυφερό κοτόπουλο, κρεμώδες ταχίνι και θρεπτικά αποξηραμένα φασόλια για να δημιουργήσει ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός των συστατικών συνδυάζει μια τέλεια ισορροπία υφών και γεύσεων που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

1 λίβρα
Αποξηραμένα φασόλια

2 λίβρες
Μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα

4 φλιτζάνια
Ζωμός κότας

1/2 φλιτζάνι
Ταχίνι

4 γαρίφαλα
Σκόρδο, ψιλοκομμένο

1
Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας
Χυμός λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας
Κύμινο αλεσμένο

1 κουταλάκι του γλυκού
Πάπρικα

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη συνταγή, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και συστατικά. Πιάστε μια μεγάλη κατσαρόλα, ένα μπολ ανάμειξης, ένα κοφτερό μαχαίρι, μια σανίδα κοπής, μεζούρες και κουτάλια και μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε. Μην ξεχάσετε να έχετε την εστία και το φούρνο σας έτοιμα για μαγείρεμα!

Προετοιμασία

1. Ξεπλύνετε καλά τα ξερά φασόλια και μουλιάστε τα όλη τη νύχτα σε νερό.
2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το τριμμένο κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μια λεία πάστα.
3. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C).
4. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
5. Προσθέστε τα μπούτια κοτόπουλου στην κατσαρόλα και ροδίστε τα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
6. Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα φασόλια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ζωμό κότας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
7. Τοποθετήστε τα ροδισμένα μπούτια κοτόπουλου πάνω από τα φασόλια στην κατσαρόλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα την πάστα ταχινιού πάνω από το κοτόπουλο.
8. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να μαλακώσουν τα φασόλια.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν θα συμπεριλάβετε το ολονύκτιο μούλιασμα των αποξηραμένων φασολιών. Αν μουλιάσεις τα φασόλια όλη τη νύχτα, ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας θα είναι περίπου 15 λεπτά για την προετοιμασία των συστατικών, συν επιπλέον 8-10 ώρες για το μούλιασμα. Εάν παραλείψετε το βήμα μουλιάσματος, ο χρόνος προετοιμασίας θα μειωθεί σε μόλις 15 λεπτά. Ο χρόνος μαγειρέματος στο φούρνο είναι περίπου 1 ώρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας να είναι περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (συμπεριλαμβανομένου του μουλιάσματος) ή 1 ώρα και 15 λεπτά (χωρίς μούλιασμα).

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει το κοτόπουλο ως κύριο συστατικό, καθιστώντας το ακατάλληλο για vegans. Ωστόσο, εάν θέλετε να προσαρμόσετε αυτό το πιάτο για μια vegan διατροφή, μπορείτε να αντικαταστήσετε τους μηρούς κοτόπουλου με τόφου ή τέμπε. Μαρινάρετε το tofu ή το tempeh σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, κύμινο, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι πριν προχωρήσετε στη συνταγή. Τα υπόλοιπα συστατικά μπορούν να παραμείνουν αμετάβλητα, παρέχοντας μια νόστιμη vegan εναλλακτική για να απολαύσετε.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα για αυτήν τη συνταγή, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες μαγειρέματος:
– Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τα αποξηραμένα φασόλια πριν τα μουλιάσετε όλη τη νύχτα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν ακαθαρσιών και προωθεί ακόμη και το μαγείρεμα.
– Όταν ροδίζετε τα μπούτια του κοτόπουλου, βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα είναι αρκετά ζεστή για να δημιουργήσετε ένα ωραίο ψήσιμο στο κρέας. Αυτό προσθέτει γεύση και υφή στο πιάτο.
– Ενώ σιγοβράζετε τα φασόλια στο ζωμό κοτόπουλου, προσέχετε τη στάθμη των υγρών. Αν μειωθεί πολύ, προσθέστε περισσότερο ζωμό ή νερό για να αποφύγετε το κάψιμο.
– Πριν απλώσετε την πάστα ταχινιού πάνω από το κοτόπουλο, ανακατέψτε το καλά για να εξασφαλίσετε μια λεία συνοχή. Αυτό θα το βοηθήσει να καλύψει ομοιόμορφα το κοτόπουλο κατά το ψήσιμο.
– Μόλις το πιάτο είναι στο φούρνο, ελέγχετε περιοδικά το κοτόπουλο για να είναι έτοιμο. Θα πρέπει να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 165°F (74°C) όταν ψηθεί πλήρως.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
X

Συνολικό Λίπος
X g

Κορεσμένα λιπαρά
X g

Χοληστερόλη
X mg

Νάτριο
X mg

Ίνα
X g

Πρωτεΐνη
X g

Βιταμίνη C
X mg

Σίδερο
X mg

Σημείωση: Οι θρεπτικές αξίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποσότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε αυτό το απολαυστικό πιάτο, σκεφτείτε να το παρουσιάσετε σε βαθιά πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Γαρνίρετε με φύλλα φρέσκου μαϊντανού ή κόλιανδρου για ένα έντονο χρώμα. Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε λίγο ψημένο σουσάμι από πάνω για να προσθέσετε γεύση και υφή ξηρού καρπού.

Για να συμπληρώσετε τα αποξηραμένα φασόλια με ταχίνι και κοτόπουλο, μπορείτε να τα σερβίρετε με διάφορες εναλλακτικές επιλογές, όπως ζεστό ψωμί πίτα, αφράτο κουσκούς ή αρωματικό ρύζι μπασμάτι. Μια συνοδευτική σαλάτα με τραγανά χόρτα, ντοματίνια, αγγούρια και ένα πικάντικο dressing λεμονιού θα ήταν επίσης μια δροσερή προσθήκη.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε τα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα. Τα ξερά φασόλια με ταχίνι και κοτόπουλο μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. Κατά την αναθέρμανση, βεβαιωθείτε ότι φτάνει σε εσωτερική θερμοκρασία 165°F (74°C) για να διατηρήσετε την ασφάλεια των τροφίμων.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών της. Τα αποξηραμένα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βασικών μετάλλων όπως ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Το κοτόπουλο είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών. Παρέχει επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12 και του σεληνίου.

Το ταχίνι, φτιαγμένο από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, είναι πλούσιο σε υγιή λίπη και περιέχει φυτική πρωτεΐνη. Παρέχει επίσης καλή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου, ωφελώντας την υγεία των οστών και την παραγωγή ενέργειας.

Μαζί, αυτά τα συστατικά δημιουργούν ένα καλά στρογγυλεμένο πιάτο που προσφέρει μια ισορροπία μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών για την υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσουν οι γεύσεις αυτής της συνταγής αποξηραμένα φασόλια με ταχίνι και κοτόπουλο, ίσως σας αρέσει να εξερευνήσετε και άλλα πιάτα εμπνευσμένα από τη Μέση Ανατολή. Μερικές παρόμοιες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:
– Ρεβύθι και σπανάκι στιφάδο με ταχίνι: Ένα χορταστικό και θρεπτικό στιφάδο με ρεβίθια, σπανάκι και μια κρεμώδη σάλτσα ταχίνι.
– Μουτζαδάρα λιβανέζικου τύπου: Ένα ανακουφιστικό πιάτο φτιαγμένο με φακές, ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια, αρωματισμένο με αρωματικά μπαχαρικά.
– Maroccan Chicken Tagine: Ένα αρωματικό και γευστικό πιάτο αργού μαγειρέματος κοτόπουλου με μπαχαρικά, κονσέρβες λεμονιών και ελιών.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής. Διάσημοι σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi, ο Sami Tamimi και η Claudia Roden έχουν διαδώσει και ανεβάσει τη χρήση γεύσεων και συστατικών της Μέσης Ανατολής στη μαγειρική τους. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις και η αφοσίωσή τους σε αυθεντικές γεύσεις έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία αυτής της νόστιμης συνταγής Αποξηραμένα Φασόλια με Ταχίνι και Κοτόπουλο.

Νιώστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε με διαφορετικές παραλλαγές και τεχνικές, προσθέτοντας τη δική σας προσωπική πινελιά για να το κάνετε πραγματικά το δικό σας πιάτο με την υπογραφή. Θυμηθείτε, η μαγειρική είναι μια τέχνη που σας επιτρέπει να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και το πάθος σας για το φαγητό! Απολαύστε τη διαδικασία και απολαύστε τις απολαυστικές γεύσεις αυτής της αξιοσημείωτης συνταγής. Καλή όρεξη!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button